Workshops

Omdat ik mijn passie graag met iedereen deel, geef ik ook workshops op locatie. Dit kan zijn in een wolwinkel, maar het kan ook bij iemand thuis, mits er minimaal 6-8 deelnemers zijn. Heb je interesse en wil je meer weten over de voorwaarden en prijzen, neem dan hier contact met me op! 

 


Het is voorlopig niet mogelijk om workshops te boeken, hieronder kun je lezen waarom ik tot dit besluit ben gekomen:

 

Mijn kracht zit in mijn enthousiasme, spontaniteit en het dichtbij de mensen willen zijn. Ik raak graag mensen aan, pak soms werk over om iets duidelijk te kunnen maken, praat luid, beweeg veel en loop graag rond. Dit geeft mij heel veel positieve energie en daarom doe ik het “werk” ook graag.

 

Waar ik nu tegenaan loop is het feit dat ik mezelf niet zal kunnen zijn tijdens het geven van workshops. Ik mag niet rondlopen, mag mensen niet het werk uit hun handen pakken om ze verder te kunnen helpen, mag niet te dichtbij komen, mag zelfs niet te hard praten vanwege de kans op verspreiding van micro-druppeltjes… Dat gaat ten koste van mijn spontaniteit en enthousiasme en geeft mij negatieve energie.

 

Na rijp beraad heb ik daarom besloten om voorlopig helemaal geen workshops meer te geven. Ik moet trouw aan mezelf blijven en wil alleen op mijn eigen voorwaarden les kunnen geven, en dat zit er voorlopig dus niet in. Ik vind het erg jammer, maar ik hoop dat jullie mijn standpunt kunnen begrijpen. En natuurlijk hoop ik dat we deze rare, onzekere tijd snel achter ons kunnen laten.

 



Soorten workshops en informatie per workshop:


Workshop Versiertrucs

 

Omschrijving:

Tijdens deze workshop leer je je breiwerk nét dat beetje extra te geven met haak- en borduurwerk. We gaan o.a. randjes haken op de ribbels van het proeflapje en een aantal borduursteken oefenen zoals de “Franse knoop” voor het borduren van bijvoorbeeld roosjes en de lange kettingsteek voor het maken van bloemetjes.

Benodigdheden (zelf meenemen):

  • Haaknaald nr. 2,5 - 3 - 3,5
  • Breinaalden nr. 3 - 3,5
  • Schaar
  • Borduurnaald

Inbegrepen:

  • Restjes wol om mee te werken
  • Handout

Niveau: 

De workshop is geschikt voor de gemiddelde tot gevorderde breister en haakster.

Duur:

De workshop duurt ong. 3 uur.

Data en locaties van ingeplande workshops Versiertrucs kun je hier vinden.


Workshop Portugees breien - de basis 

 

Omschrijving:

Bij deze manier van breien ligt de draad rond je nek of over een speciale breipin die je vastspeldt op je linkerschouder. De werkdraad gaat over je rechter middelvinger. Hierdoor creëer je een soort hefboom effect, wat zorgt voor een gelijkmatige draadspanning. Met je rechterhand steek je de nld in de volgende steek en je slaat de draad over de naald met een beweging van je linkerduim. Doordat de draad zich aan de voorkant van je werk bevindt, brei je je rechte steken iets anders dan je gewend bent en zijn de averechte steken ineens erg snel en gemakkelijk. Dat is ook de reden waarom men bij Portugees breien liever averecht breit!
Het grote voordeel van deze manier van breien is het feit dat het minder belastend is voor je nek en schouders. Echt een aanrader voor mensen met nek-, schouder- en armklachten!

Tijdens deze workshop leer je de basis van het Portugees breien. We gaan leren opzetten, ribbels breien (zowel alle nld recht, als alle nld averecht), een stukje tricot breien, meerderen en minderen en als laatste natuurlijk afkanten.

Benodigdheden (zelf meenemen):

  • rondbreinaalden of sokbreinaalden van 3 – 3,5mm
  • schaar

Inbegrepen:

  • 1 breipin
  • restjes wol om mee te oefenen
  • handout

Niveau: 

De workshop is geschikt voor iedereen, van beginnend breister tot gevorderde breister. 

Duur:

De workshop duurt ong. 2 - 2,5 uur.

 

Data en locaties van ingeplande workshops Portugees breien - de basis kun je hier vinden.


Workshop Portugees breien - fair isle 

 

Omschrijving:

Tijdens deze workshop leer je inbreien met 2 kleuren. We gaan een proeflapje breien volgens een telpatroon, heen en weer, zodat je zowel recht als averecht leert inbreien op de Portugese manier. We gaan leren hoe de draad meegeweven kan worden wanneer je langere stukken in 1 kleur moet overbruggen en toch een gelijkmatige draadspanning kunt houden.

Benodigdheden (zelf meenemen):

Voor deze workshop zijn minimaal 2 Portugese breispelden nodig. 1 breispeld is bij de workshop inbegrepen, de andere kun je desgewenst aanschaffen in de winkel. Het is ook mogelijk om met de draad rond je nek te breien, in dat geval heb je geen breispeld nodig.
Wat je verder zelf mee moet brengen: sok- of rond-breinaalden 3,5 (iets dunner of dikker mag ook) en 1 (of meer) Portugese breispeld(en).

Inbegrepen:

  • 1 Portugese breipin
  • restjes wol om mee te werken
  • hand-out

Niveau: 

Voor deze workshop is enige ervaring met Portugees breien vereist.

Duur:

De workshop duurt ong. 2 - 2,5 uur.

Data en locaties van ingeplande workshops Portugees breien - fair isle kun je hier vinden.


Workshop Fair Isle breien (deel 1 en 2)

 

Deze workshop bestaat uit 2 delen, maar kan ook als 1 dagworkshop geboekt worden. Het enige nadeel daarvan is dat het "huiswerk" (het proeflapje wat in deel 1 wordt opgezet) waarschijnlijk niet geheel af is voordat aan deel 2 wordt begonnen. Dit is echter geen probleem voor het kunnen uitvoeren van de technieken die in deel 2 aan bod komen.

Omschrijving:

Omdat het tegenwoordig algemeen geaccepteerd is om elk inbreiwerk Fair Isle breien te noemen, heb ik deze workshop Fair Isle breien genoemd. Maar voor de duidelijkheid: we leren hier puur de techniek van het breien met 2 kleuren tegelijk per toer, waarbij de draad waar niet mee gebreid wordt achter het breiwerk meeloopt. Het motief voor het proeflapje is een eigen verzinsel en dus officieel geen Fair Isle patroon.

Deel 1 (1 dagdeel):

We breien tijdens deze workshop een proeflapje, in het rond. Je leert wat een knipbies is en je breit een knipbies in je proeflapje. 

We gaan breien op een rondbreinaald. Enige ervaring met breien op een rondbreinaald is een pré, maar niet noodzakelijk. Ik leer je tijdens deze workshop ook breien met de magic loop (hoe brei je met een lange rondbreinaald een klein rondje).

Je leert hoe je tegelijkertijd met je linker- en met je rechterhand een draad kunt vasthouden en hoe je afwisselend met je linkerhand (de patroonkleur) en met je rechterhand (de achtergrondkleur) kunt breien. Op deze manier raken de draden nooit in de knoop.

Je leert hoe je een draad kunt meeweven wanneer je meer dan 3 - 5 steken moet overbruggen. Dit leer je voor zowel de patroonkleur als de achtergrondkleur.

 

Benodigdheden (zelf meenemen):

  • Een paar rondbreinaalden van 3,5 mm, minimaal 80 cm lang (langer mag, korter is niet handig ivm de magic loop)
  • Steekmarkeerders

Inbegrepen:

Een hand-out en wat restjes wol om mee te oefenen worden aan het begin van de workshop uitgedeeld.

Niveau: 

Deze workshop is geschikt voor de gemiddelde brei(st)er. Je moet de basis van het breien onder de knie hebben. Je moet dus kunnen opzetten en afkanten en weten hoe je recht en averecht breit. Enige ervaring met rondbreien (al dan niet op een rondbreinaald) is een pré.

Duur:

De workshop duurt ong. 3 uur.


Deel 2 (1 dagdeel):

Voor deze workshop heb je je proeflapje nodig dat je in deel 1 hebt opgezet. Als huiswerk moet je dit proeflapje hebben afgemaakt (= het telpatroontje 1x in de hoogte breien, daarna alle steken afkanten). 

Tijdens deze workshop leer je je knipbies te "zekeren" dmv het haken van (halve) vasten. Je leert welke mogelijkheden er nog meer zijn om de knipbies te zekeren (zoals met een naaimachine) en de voor- en nadelen van ieder van deze methodes. We gaan de knipbies doorknippen en daarna leer je verschillende manieren om deze opengeknipte knipbies af te werken. 

 

Benodigdheden (zelf meenemen):

  • haaknaald nr. 3 - 3,5
  • Schaar
  • (sok)breinaalden van 3,5 mm (of de dikte die je hebt gebruikt bij het breien van je proeflapje)
  • Borduurnaald 

Inbegrepen:

Een hand-out en wat restjes wol om mee te oefenen worden aan het begin van de workshop uitgedeeld.

Niveau: 

Deze workshop is geschikt voor de gemiddelde brei(st)er. Je moet de basis van het breien onder de knie hebben. Je moet dus kunnen opzetten en afkanten en weten hoe je recht en averecht breit. Enige ervaring met rondbreien (al dan niet op een rondbreinaald) is een pré.

Duur:

De workshop duurt ong. 3 uur.

Data en locaties van ingeplande workshops Fair Isle breien deel 1 en 2 kun je hier vinden.


Workshop Dubbelbreien

 

Omschrijving:

Dubbelbreien (of: dubbellaags breien) is een techniek waarbij je tegelijkertijd de voor- en achterkant van een project breit. In deze workshop leer je hoe je met 2 kleuren tegelijkertijd kunt breien om een werkstuk te maken met 2 goede kanten, die elkaars spiegelbeeld zijn (qua kleur).

Opm.: Er zijn ook andere mogelijkheden in dubbelbreien (zoals het maken van zakken in een vest wanneer je met 1 kleur breit e.d.) maar daar gaan we in deze workshop niet verder op in.

Inhoud workshop:

We breien tijdens deze workshop een proeflapje, heen en weer.

  • Je leert onzichtbaar opzetten en afkanten (zodat het breiwerk mooi doorloopt en je geen opzet- of afkantrand ziet).
  • Je leert hoe je mooie kantsteken kunt maken, passend bij de onzichtbare opzet en afkanting).
  • Je leert hoe je met 1 draad in je linkerhand en 1 draad in je rechterhand kunt breien.
  • Je leert ook hoe je met 2 draden over je linker wijsvinger kunt breien.
  • Je leert meerderen en minderen

Benodigdheden (zelf meenemen):

Een paar breinaalden van 3,5 - 4 mm (dit mogen rondbreinaalden, sokkennaalden of lange naalden zijn, al zijn lange nld soms niet zo handig wanneer er veel cursisten in een kleine ruimte zitten… 😉 )

Inbegrepen:

Een hand-out en wat restjes wol om mee te oefenen worden aan het begin van de workshop uitgedeeld.

Niveau: 

Deze workshop is geschikt voor de gemiddelde brei(st)er. Je moet de basis van het breien onder de knie hebben. Je moet dus kunnen opzetten en afkanten en weten hoe je recht en averecht breit. Continentaal kunnen breien (breien met de draad in de linkerhand) is een pré.

Duur:

De workshop duurt ong. 3 uur.

 

Data en locaties van ingeplande workshops Dubbelbreien kun je hier vinden.


Workshop Continentaal leren breien op een rondbreinaald

 

Omschrijving: 

Deze workshop is geschikt voor nieuwkomers op het gebied van breien. 
We breien een vierkant proeflapje op een rondbreinaald met de draad in onze linkerhand (= continentaal breien). We breien dus gewoon heen en weer op de rondbreinaald en niet in het rond. Het grote voordeel van breien op een rondbreinaald is het feit dat je je schouders meer kunt ontspannen. Er hoeft geen lange breinaald onder je arm te worden gestoken die op z’n plaats moet worden gehouden!

Nodig voor deze workshop: rondbreinaald van 4,5 mm of 5 mm of 5,5 mm, met een kabellengte van tenminste 60 cm, garen geschikt voor deze naalddikte.

Soms worden garen en/of naalden beschikbaar gesteld door de winkel waar de workshop wordt gegeven, dit wordt dan duidelijk aangegeven bij de workshop-informatie op de website van de betreffende winkel!

Inhoud workshop:

Tijdens deze workshop leer je te breien op een rondbreinaald, met de draad in je linkerhand. Je leert:

  • opzetten
  • recht breien
  • averecht breien
  • afkanten

Benodigdheden (zelf meenemen):

Indien niet beschikbaar gesteld door de winkel waar de workshop wordt gegeven:

  • rondbreinaald van 4,5 mm of 5 mm of 5,5 mm, met een kabellengte van tenminste 60 cm
  • garen geschikt voor deze naalddikte

Inbegrepen:

Hand-out waarin alle stappen m.b.v. foto's worden uitgelegd en (afhankelijk van locatie) eventueel ook rondbreinaalden en bijpassend garen.

Niveau: 

Deze workshop is voor absolute beginners op brei-gebied. Je hoeft geen ervaring te hebben met breien. Kun je wel breien, maar wil je graag leren om continentaal te breien (met de draad in je linkerhand i.p.v. in je rechterhand) dan kan deze workshop ook handig zijn! 

Duur:

De workshop duurt ongeveer 2 uur.

 

Data en locaties van ingeplande workshops Conintentaal breien kun je hier vinden.